Tutkittaessa suomalaisten suosikkiuutislähteitä huomataan pian, että verkossa julkaistavat iltapäivälehdet jyräävät monet muut kanavat mennen tullen. Mistä tämä oikein johtuu? Kerromme tässä artikkelissa muutaman syyn verkossa julkaistavien iltapäivälehtien suosioon.

Helppo saatavuus

Eräs syy iltapäivälehtien suureen suosioon on niiden helppo saatavuus. Irtonumeroina myytävät paperiversiot ovat helposti saatavilla päivittäistavarakaupoista ja esimerkiksi R-kioskeilta sekä huoltoasemilta, joista ne löytävät helposti tiensä hyvinkin erilaisten lukijoiden koteihin. Iltapäivälehdet ovat tyypillisesti hyvin huokeita ostaa, joten ostopäätöksen tekemiseen ei ole kovin suurta kynnystä.

Erityisen hyvin menestyvät ne iltapäivälehdet, joilla on suosittu verkkosivusto. Iltalehti ja Ilta-Sanomat ovat tästä hyviä esimerkkejä, sillä niiden sivustot lukeutuvat suomalaisten sivustojen suosituimpiin. Netissä oleviin sivustoihin on mahdollista tutustua ajasta ja paikasta riippumatta, mikä lisää niiden suosiota ja saavutettavuutta. IS ja IL ovat käytettävissä jopa ulkomailta käsin, mikä tekee niistä helposti seurattavia kanavia myös ulkomailla asuville tai lomaileville suomalaisille.

Edullinen hinta

Netissä monia suosittuja iltapäivälehtiä voi lukea täysin maksutta eikä niiden hinta paperiversioinakaan päätä huimaa. Arkena ilmestyvän lehden voi saada jopa alle 2 eurolla, joten ostopäätökseen ei ole suurta kynnystä ainakaan hinnan vuoksi.

Raflaavat otsikot

Monet suositut iltapäivälehdet, kuten IS ja IL, hyödyntävät raflaavia ja shokeeraavia otsikoita, jotka saavat lukijan kiinnostumaan. Tämä tietysti lisää lehtien suosiota ja kiinnostavuutta. Viime aikoina esimerkiksi Iltalehden otsikoissa on nähty paljon Jari-Matti Latvalan ja Maisa Torpan parisuhdekriisiä sekä eroa käsitteleviä otsikoita, joissa on nähty esimerkiksi molempien osapuolten kommentteja tilanteeseen liittyen. Iltalehti kertoo otsikossaan esimerkiksi Jari-Matin kommentoineen Maisan olevan ihmisenä upea, minkä vuoksi hänestä eroaminen sattuu. Tällaiset julkkisten parisuhdekriisit saavat monet lukijat kiinnostumaan lehden sisällöstä ja jatkamaan lukemista joko lehden verkkoversiossa tai paperiversion parissa. Toisaalta osa otsikoista on ollut jo niin raflaavia, että ne on koettu jopa vääristeleviksi.

Ajankohtaiset aiheet

Eräs suosittujen iltapäivälehtien suosion syistä on se, että ne pureutuvat ajankohtaisiin aiheisiin, jotka kiinnostavat suurta yleisöä, olipa kyse sitten Maisa Torpan ja Jari-Matti Latvalan parisuhdekriisistä tai Kuopion kouluampumisista. Lehdet käsittelevätkin hyvin erilaisia teemoja; niin keveitä kuin melkoisen synkkiäkin. Tärkeintä on, että lehdet myyvät ja saavat lukijoita.

Iltalehti ja Ilta-Sanomat tuntuu olevan paikalla aina, kun jotakin epätavallista tapahtuu. Toisinaan ei tarvitse olla edes paikalla, sillä lehdet käyttävät tietolähteinään myös lukijoita sekä esimerkiksi Instagramia, josta on kerätty jutun juurta esimerkiksi edellä jo muutamaan kertaan mainittuun Maisa Torpan ja Jari-Matti Latvalan eroonkin liittyen.

Kommentointimahdollisuus

Verkkosivustojen kommentointimahdollisuus on yksi syy, jonka vuoksi verkossa toimivat iltapäivälehdet ovat niin kovin suosittuja. Kun lukijat saavat kommentoida ja osallistua, tuntevat he itsensä helpommin osallisiksi kuin tilanteessa, jossa heillä on puhtaasti pelkästään lukijan rooli. Vaikka kommentteja ennakkomoderoitaisiin, on kommentointimahdollisuus silti monelle lukijalle tärkeä asia.

Säännöllinen ja tiheä julkaisutahti

Verkossa toimivat iltapäivälehdet päivittyvät tyypillisesti sitä mukaa, kun maailmalla sattuu ja tapahtuu. Ne ovat nopeita tiedonjakokanavia, minkä vuoksi niihin jää helposti koukkuun ja niiden kautta on mielekästä seurata esimerkiksi erilaisten katastrofitilanteiden edistymistä hetki hetkeltä. Kun uutta tietoa ilmestyy tiheästi, saattavat innokkaimmat lukijat palata lehden sivustolle jopa monta kertaa päivässä; erityisesti tilanteissa, joissa jokin tilanne elää koko ajan.

Myös suosituimmat paperiset iltapäivälehtiversiot ilmestyvät säännöllisesti ja tiheästi. Sekä IL että IS ilmestyvät kuusi kertaa viikossa, minkä lisäksi lauantain lehti on myynnissä lauantaista sunnuntaihin ja on tavallista arkilehteä kattavampi.

Lyhyet ja helppotajuiset jutut

Suosittujen iltapäivälehtien tyypillinen uutisjuttu on melko lyhyt ja helppotajuinen. Sen lukeminen ei vie liikaa aikaa, minkä ansiosta jutun voi vaikka silmäillä nopeasti läpi ja pysyä mukana ajankohtaisista asioista. Näissä lehdissä ei käytetä kapulakieltä, vaan kieli on hyvin kansantajuista, minkä vuoksi moni kokee juuri nämä lehdet helposti lähestyttäviksi ja omikseen. Iltapäivälehdet eivät hienostele eivätkä nosta itseään jalustalle!