Iltalehti eli tuttavallisemmin IL on monen suomalaisen suosikkiuutiskanava. Kyseessä on kotimainen iltapäivälehti, joka toimii myös verkkopalveluna. Iltalehti aloitti toimintansa vuonna 1980 ja alussa se toimi Uuden Suomen iltapäiväpainoksena. Lehden kustantaa Alma Media Suomi Oy, joka kuuluu Alma Media -nimiseen konserniin. Vastaavana päätoimittajana toimii Erja Yläjärvi. Aikaisemmin IL:n päätoimittajana ovat toimineet Petri Hakala, Kari Kivelä sekä Perttu Kauppinen. Jos haluat tietää lisää Iltalehdestä, kannattaa lukea tämä artikkeli, joka kertoo, mistä IL on tehty ja miksi se on niin kovin suosittu suomalaisten lukijoiden keskuudessa.

Levikki

Iltalehteä on mahdollista ostaa irtonumerona ja se ilmestyy kuusi kertaa viikossa. Ainoastaan sunnuntaina Iltalehti ei ilmesty. Toisaalta lauantain lehteä myydään läpi viikonlopun ja siitä löytyy perinteisen lehden lisäksi myös Viikonvaihde-liite.

Keskilevikkimäärä Iltalehdellä oli vuonna 2014 kaikkiaan 71 195 lehteä perinteisten lehtien osalta ja 91 840 viikonvaihdenumeroiden osalta. Tarkasteltaessa lehden lukijamäärää vuoden 2012 syksystä alkaen vuoden 2013 kevääseen saakka, oli keskimääräinen lukijamäärä 496 000 lukijaa. IL onkin levikiltään maamme toiseksi suurilevikkisin iltapäivälehti heti kilpailijansa Ilta-Sanomien levikkimäärän jälkeen. Sanomalehtien osalta IL on levikillään sijalla 4. Vuonna 2010 tehdyn tutkimuksen mukaan on kuitenkin tultu siihen tulokseen, että kahden vuoden aikana iltapäivälehtien lukijamäärät vähenivät enemmän kuin maakuntalehdillä. IL:n painettu versio menetti 2 vuoden aikana 49 000 lukijan verran ja Ilta-sanomat 56 000 lukijaa.

Esimerkiksi Ylen kyselyn mukaan iltapäivälehtiä pidetään internetin tärkeimpinä uutislähteinä. Ilta-Sanomat ja Iltalehti ovat siis ykkösinä ja Yle itse sijalla kolme netin tärkeimpien uutislähteiden joukossa. Iltalehden valitsi kyselyssä internetin tärkeimmäksi uutislähteeksi 18 % vastaajista ja Ilta-Sanomat 15 % vastaajista. Yle sai 12 % äänistä ja muut netin uutislähteet, kuten some, 19 % äänistä.

Verkkosivusto

IL on suosittu toimija myös verkossa, sillä sen sivustolla kävi vuonna 2015 viikolla 4 kaikkiaan noin 3,1 miljoonaa vierailijaa viikoittain. Verkkosivustona IL onkin kävijämäärillä mitattuna maamme toiseksi suosituin. IL:n verkkosivuston avoin keskustelupalsta tosin jouduttiin sulkemaan vuoden 2015 joulukuussa ja IL päätti siirtyä malliin, jossa uutisten kommentointi esimoderoidaan.

Suosion syitä

IL:n suosioon on varmasti monia syitä. Ensinnäkin se on helposti tavoitettava lehti – niin paperisena versiona kuin netissäkin. Lehden verkkosivusto on tunnettu ja helposti löydettävissä. Paperisia Iltalehtiä myydään lähes kaikkien kauppojen kassoilla ja lehtihyllyissä, joten paperiversioitakin suosivat lukijat saavat lehden helposti käsiinsä. Lehden raflaavat otsikot saavat monet kiinnostumaan lehden sisällöstä ja monelle IL tarttuukin mukaan ihan tavallisella päivittäistavaraostokäynnillä ja sen ostaminen kuuluu luonnollisena osana päivittäistavaraostoihin. Tämä selittänee ainakin osaltaan IL:n suurta suosiota.

IL:n artikkelit ovat lyhyitä ja ytimekkäitä, joten niiden lukeminen ei vie paljoa aikaa. Lisäksi IL pyrkii olemaan ajan hermolla ja käsittelemään teemoja, jotka lukijoita kulloinkin kiinnostavat. Se ei pelkää tarttua vaikeisiin eikä toisaalta liian keveisiinkään aiheisiin, joten lehdestä ja verkkosivulta löytyy lukemista hyvin monenlaiseen makuun.

Viime aikoina esillä on ollut esimerkiksi Maisa Torpan ja Jari-Matti Latvalan ero, jota on puitu iltapäivälehdissä hyvin monesta eri näkökulmasta käsin – monen mielestä jo kyllästymiseen asti. Vaikka Iltalehti käsitteleekin monia julkkisten elämään liittyviä asioita, tuntuu se olevan paikalla myös silloin, kun jotakin epätavallista tapahtuu. Esimerkiksi Kuopion kouluampumisissa IL oli paikalla ja seurasi tilanteen etenemistä. Juuri tämä on IL:n vahvuus!

IL on mielenkiintoinen myös siitä syystä, että sen verkkosivustolla lukijoiden on mahdollista kommentoida uutisia. Kommentit tosin esimoderoidaan, mutta tästä huolimatta keskustelu käy ajoittain kuumana ja monen mielestä juuri keskustelumahdollisuus on uutisten suola. On mielenkiintoista vaihtaa mielipiteitä ajankohtaisista asioista muiden lukijoiden kanssa.