Etusivu
Tilaukset ja osoitteenmuutokset
Aineistoa seurapalstalle
Juttuvinkit
Pääkirjoitus
Toimitus
Ilmoitukset
Mediatiedot
Lehti
Palaute  
 
 
Etusivu Uutinen
 
 
 

Suomi 100, seuratalo 90

Takamaalla vietettiin tuplajuhlaa

Takamaan seuratalolla vietettiin itsenäisyyspäivän aattona seuratalon 90-vuotisjuhlaa. Suomen 100-vuotista taivalta juhlistettiin upean konsertin siivittämänä.

Esko Niemelä piti tuplajuhlan juhlapuheen. Hän kertoi, että Takamaalle perustettiin nuorisoseura 1916, ja aktiivista toimintaa järjestettiin sileällä kalliolla, jossa muun muassa pyörittiin piirileikkejä ja oltiin muuten vaan yhdessä.

Kun Takamaan Vasamalle alettiin suunnitella omaa seurataloa, sen paikaksi kaavailtiin aluksi juuri tätä samaa piirileikkikalliota. Lopulta seuratalolla kuitenkin löytyi tontti noin sadan metrin päästä kalliosta Korialle päin. Seuratalo rakennettiin pääosin talkoilla ja se valmistui 1927.

–Kun seuratalo valmistui, seuran toiminta luonnollisesti laajeni ja vilkastui, Niemelä totesi.

Takamaalla harrastettiin monenlaista urheilua, josta vastasi Vasama. Seuratalolla oli viikoittain kuorolauluharjoituksia, kylällä oli oma torvisoittokunta ja seuratalolla järjestettiin ohjelmallisia iltamia. Kylällä oli myös korkeatasoinen naisvoimistelijoiden ryhmä, joka esiintyi eri puolilla maakuntaa.

–Seuratalolla vietettiin, ja vietetään edelleen hääjuhlia ja syntymäpäiväjuhlia. Talossa on pidetty muistotilaisuuksia ja jumalanpalveluksia. Erityisesti seuratalon vakituista käyttöä piti yllä tien toisella puolella ollut kansakoulu. Koululla ei ollut 1950-luvulle asti minkäänlaista muuta tilaa kuin luokkahuoneet, joten sisäliikunta ja koulun juhlat pidettiin seuratalolla.

Niemelän mukaan sota-aikana seuratalolle majoitettiin talon naapurissa olleen loukkaantuneiden hevosten hoitolan henkilökuntaa ja linnoitustöissä olleita työvelvollisia. Seuratalolla toimi myös auto-komppania sekä kansakoulu aina silloin, kun koulua käytettiin esimerkiksi sairaalana. Talolla toimi myös Korian Puhelinyhdistyksen keskus.

 

Esko Niemelä muisteli juhlapuheessaan Takamaan seuratalon vaiheita itsenäisessä Suomessa.
 
 

RAIJA ANTTILA

 

Etusivulle

LUE JUTTU KOKONAISUUDESSAAN ELIMÄEN SANOMISTA
 
Elimäen Sanomat