Etusivu
Tilaukset ja osoitteenmuutokset
Aineistoa seurapalstalle
Juttuvinkit
Pääkirjoitus
Toimitus
Ilmoitukset
Mediatiedot
Lehti
Palaute  
 
 
Etusivu Uutinen
 
 
 

Jokaisen on löydettävä itse
oman elämänsä tarkoitus

Elimäen Sydänyhdistys järjesti Elimäen Puustellissa ystävänpäivätapahtuman. Kahvittelun ja iloisen yhdessä olemisen lomassa kuultiin logoterapeutti Tuula Kalpan luento ”Kaikella on tarkoitus”.

Logoterapeutiksi neljän vuoden opiskelun jälkeen 2010 valmistunut Tuula Kalpa sanoo logoterapian olevan yksi lähestymistapa ajatukselle siitä, että elämällä on tarkoitus. Logoterapian kehitti wieniläinen neurologi ja psykiatri Viktor E. Frankl, joka joutui testaamaan oppinsa paikkansapitävyyden keskitysleireillä toisen maailmansodan aikana. Hänen mielestään ihmisen perimmäinen tarve on kokea elämä mielekkäänä ja merkityksellisenä.

–Logoterapian mukaan ihminen löytää elämänsä tarkoituksen omien arvojensa täyttymisellä. Arvot voivat liittyä terveyteen, perheeseen tai esimerkiksi työhön, Kalpa selvittää.

Logoterapia jakaa arvot kolmeen eri osa-alueeseen: luoviin, elämyksellisiin sekä asennearvoihin. Luovat arvot koostuvat kaikesta siitä, mitä ihminen tekee ja luo elämänsä eri vaiheissa. Elämysarvoja toteutetaan nauttimalla niistä positiivisista kokemuksista, joita elämä tarjoaa. Asennearvot puolestaan liittyvät tilanteisiin, joissa ihmistä kohtaa kärsimys, jota ei voi väistää. Silloin on kyse siitä, miten ihminen suhtautuu vääjäämättömään kohtaloon.

–Nykyisin yhteiskunnissa, joissa miltei kaikki aineelliset tarpeet on tyydytetty, leviää tarkoituksettomuuden tunne. Ihmisen oma suhtautuminen on ratkaisevassa asemassa. Jokainen meistä tarkastelee oman ajattelunsa avulla, mitä elämä tuo tullessaan. Emme voi muuttaa toisia ihmisiä tai tapahtumia. Voimme muuttaa vain omaa asennettamme, Kalpa muistuttaa.

Hän toteaa myös, että on tärkeää kohdata ihminen ihmisenä, sillä kaikki ihmiset ovat samanarvoisia.

–Yksi keskeinen asia on se, että elämän tarkoitusta ei anneta meille ulkopuolelta. Jokaisen meistä on löydettävä se itse.

 

Elimäen Sydänyhdistys ry järjesti Elimäen Puustellissa ystävänpäivätapahtuman. Tuula Kalpa puhui tilaisuudessa elämän tarkoituksesta.
 
 

RAIJA ANTTILA

 

Etusivulle

LUE JUTTU KOKONAISUUDESSAAN ELIMÄEN SANOMISTA
 
Elimäen Sanomat