Etusivu
Tilaukset ja osoitteenmuutokset
Aineistoa seurapalstalle
Juttuvinkit
Pääkirjoitus
Toimitus
Ilmoitukset
Mediatiedot
Lehti
Palaute  
 
 
Etusivu Uutinen
 
 
 

Simaisten löylyjen savusauna

Sauna kuuluu olennaisesti juhannukseen. Harvinaista herkkua on, jos pääsee juhannuksena savusaunaan, kuten Pirjo ja Sakari Värri.

Suomen kansalliseepos Kalevala kuvailee parhaalla mahdollisella tavalla savusaunan tunnelmaa: Löi siitä simaisen löylyn, mesilöylyn löylähytti läpi kuumien kivien… Tällaiset tunnelmat olivat Sakari Värrille itsestään selvyyksiä 50-luvulla, kun hänen perheensä lämmitti savusaunaa mökkisaaressa Saimaalla.

–Ei sitä lapsena osannut pitää savusaunaa mitenkään erityisenä. Se oli osa meidän perheemme mökkeilykulttuuria, Värri kertoo.

Vuosikymmeniä myöhemmin oli miehen ajatusmaailma kuitenkin muuttunut, ja savusaunan ainutkertaisuus selvinnyt Värrillekin.

–Olin joskus 90-luvun loppupuolella Selkolan metsäkoulussa hirsityökurssilla. Kun kurssi oli käyty, päätin että oppeja täytyy hyödyntää, ja tein meille savusaunan. Ensimmäiset löylyt otimme savusaunassa 22.2.2002, Värri kertoo.

Värrin mukaan savusauna pitäisi mielellään rakentaa järven tai joen rantaan. Värreillä veden korvaa vieressä aaltoileva elimäkeläinen peltomaisema.

–Toinen tärkeä asia on se, että savusaunan ikkunan pitäisi aueta länteen. Silloin ilta-aurinko valaisee saunan ja helpottaa kylpemistä mustassa saunassa. Talvella meidän saunaa valaisee ikkunan ulkopuolella roikkuva öljylamppu.

Toinen tärkeä asia savusaunassa on Värrin mukaan se, että alalauteen pitää olla vähintään kiukaan kivien tasalla, jotta saunojan jalatkin lämpiävät. Savusaunan rakentajan tulee myös muistaa, että koska kiukaassa ei ole hormia, täytyy savun päästä pois saunasta lämmityksen aikana. Värri on ratkaissut tämän asian valesokkelilla ja saunan seinässä olevalla räppänällä. Savu tulee ulos saunasta takaseinässä olevasta räppänästä ja kivijalan yläpuolella olevista raoista.

–Savusaunaan mennään aina kumartamalla eli ovi on matala. Jonkun mielestä kumartaminen on kunnianosoitus perinnesaunalle, mutta totuus on se, että lämpö säilyy paremmin saunassa, kun se ei karkaa ulos korkeasta ovesta, Värri selvittää.

 

Sakari Värri lämmittää savusaunan aina leppähaloilla.

 
 

RAIJA ANTTILA

 

Etusivulle

LUE JUTTU KOKONAISUUDESSAAN ELIMÄEN SANOMISTA
 
Elimäen Sanomat